Formare profesională
Grupul “Policlinico di Monza” a inițiat, din 2002, la sugestia doctorului Gheorghe Cerin, programele de formare profesională post-universitară, în baza unor acorduri bilaterale de colaborare cu societăți de renume ale sistemului de sănătate românesc (Colegiul Medicilor din România, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Chirurgie Cardiacă și Vasculară) și cu diverse universități din România, datorita carora peste 100 de medici români au beneficiat de cursuri de perfecționare profesională în cadrul Grupului Monza.
Echipe mixte formate din medici italieni și români au efectuat și efectuează în continuare, în România, intervenții complexe de chirurgie cardiacă, pentru a completa formarea profesioniștilor români.
Specialiștii italieni au fost prezenți în fiecare an la Congresele Române de Cardiologie, Chirurgie cardiacă și Ecocardiografie, fie ca vorbitori sau moderatori, fie pentru a prezenta lucrări științifice. Mai mult decât atât, intervențiile chirurgicale cardiace complexe din Italia au fost transmise și proiectate în direct profesioniștilor români în sălile de conferință din România. Datorită acestor programe realizate în premieră în România, medicii bursieri români, formați în Italia, au efectuat primele intervenții de revascularizare miocardică arterială și primele corecții complexe ale valvei mitrale.
Valoarea educativă a acestor programe a fost apreciată de sistemul de sănătate românesc, astfel încât Societatea Română de Chirurgie Cardiacă a premiat de mai multe ori Grupul “Policlinico di Monza” pentru această performanță. De asemenea, în anul 2007, Academia Oamenilor de Știință din România a premiat cu medalie de aur programul de formare profesională post-universitară dedicat medicilor români, inițiat de doctorul Cerin împreună cu prietenul și colegul său, doctorul Mario Diena.
Pornind de la această colaborare fructuoasă între Italia și România, Grupul Monza a decis să fie prezent în sistemul de sănătate românesc, iar în anul 2010 a început construcția Spitalului Monza din București, spital care, în prezent, reunește profesioniști români și italieni într-un proces de instruire continuă și interactivă.